Over ZBG

ZBG investeert in bedrijven die als doel hebben om de kwaliteit van leven te verbeteren. Om die reden ontwikkelt, realiseert en beheert ZBG vastgoed, en daarnaast investeert ZBG in equipment en in technologie. Hoewel deze drie sectoren op het eerste gezicht compleet verschillend lijken, hebben ze een ding gemeen: het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces met als resultaat een positieve impact op de toekomst.

Hoe het begon

ZBG is opgericht door Frank Zweegers in 1982. Via ZBG kon hij in bedrijven investeren die helpen een betere toekomst te creëren. Niet gehinderd door traditionele investeringsregels, koos Frank ervoor om in mensen te investeren, in plaats van in plannen.

Het portfolio heeft zich geconcentreerd rondom drie gebieden: vastgoedontwikkeling en -investering, equipment en technologie. Hiermee wil ZBG een langdurig positieve invloed uitoefenen op de toekomst van de aarde en de mensen die er wonen.

Ons team

Oprichter

Frank Zweegers

Frank is de oprichter van ZBG Group of Companies. Hij is geboren in Noord-Brabant in een ondernemersfamilie met een achtergrond in de landbouwindustrie. Zijn grootvader, Piet Zweegers Sr, richtte in 1937 zijn eigen bedrijf “PZ” op, waarmee hij voor die tijd geavanceerde apparatuur produceerde. In zijn voetsporen tredend, vonden de vier zonen van Piet de cyclomaaier uit in 1964, een grasmaaier voor de landbouw die tot op heden gebruikt wordt. De interesse in landbouw en de drang om een positieve bijdrage te leveren aan de productiviteit van boeren zit dan ook echt in Franks bloed. Na de middelbare school begon Frank zich te interesseren voor investeren. Niet gehinderd door geldende conventies of andere vooroordelen uit de industrie, heeft Frank zich vanaf zijn eerste investering altijd primair gericht op het investeren in mensen. Hij gelooft in het stimuleren van de ondernemersgeest in de leidinggevenden van de bedrijven in zijn portfolio. Ook gelooft hij in investeren in ondernemingen die – zowel op financieel als materieel vlak – duurzame waarde op lange termijn creëren.

Raad van Bestuur

Alexander Villaverde

Alexander maakt sinds 2013 deel uit van het managementteam van ZBG en is op dit moment verantwoordelijk voor Operations. Voordat Alexander bij ZBG in dienst trad, bekleedde hij verkoop-, strategie- en marketingfuncties in verschillende sectoren en zijn brede achtergrond geeft hem goed inzicht in de bedrijfsdynamiek van de verschillende sectoren. Alexander heeft veel ervaring met het initiëren en uitvoeren van on- en off-market transacties, waaronder due diligence, schuld- en equity-financiering, juridische kaders, fiscale structuren, alsmede governance en joint ventures bij zowel particuliere als beursgenoteerde ondernemingen. Alexander bekleedt naast deze functie een aantal bestuursfuncties bij portefeuillebedrijven van ZBG.

Henk Brouwer

Na 10 jaar te hebben gewerkt bij een private equity firma met een focus op vastgoedinvesteringen, kwam Henk Brouwer in 1993 bij Breevast als CFO en in 2000 werd hij CEO van Breevast. Henk is een zeer ervaren senior executive met meer dan 35 jaar ervaring in vastgoedinvestering en -ontwikkeling. Hij deed uitgebreide kennis en netwerken op in Europese en Amerikaanse particuliere en institutionele vastgoed- en financieringsmarkten. Met ervaring bij zowel beursgenoteerde als private bedrijven is Henk gewend om haute investment en financiële structuren op te zetten en te implementeren.

Gerrit van der Scheer

Gerrit is sinds mei 2022 CEO van de Zweegers Equipment groep. Er zijn ambitieuze plannen voor een grote uitbreiding van het equipment portfolio in de sectoren landbouw, tuin & park, constructie en industrie in Europa en later in Noord-Amerika. Vanaf juli 2022 is Gerrit tevens lid van de Raad van Bestuur van ZBG. Hij brengt een schat aan ervaring mee die hij heeft opgedaan in de bijna 23 jaar dat Gerrit betrokken was bij Royal Reesink. Dit heeft hem een ongeëvenaarde kennis opgeleverd van de internationale equipment business, met een zeer uitgebreid gevestigd netwerk.

Raad van Commissarissen

Joost van Heyningen Nanninga

Lid van de Raad van Commissarissen

Joost van Heyningen Nanninga is lid van de Raad van Commissarissen sinds 2009. Hij is partner bij Egon Zehnder International en heeft naast zijn rol bij ZBG meerdere bestuurlijke en adviserende functies. Hij heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, en heeft een MBA van INSEAD.

Erik van de Merwe

Voorzitter van de Raad van Commissarissen

Erik van de Merwe is voorzitter van de Raad van Commissarissen sinds oktober 2017. Hij heeft meerdere functies bekleed in de bankenwereld en was lid van de raad van toezicht van Rabobank en Achmea tot 2016. Hiernaast heeft hij meerdere bestuurlijke en adviserende functies. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg

Sipko Schat

Lid van de Raad van Commissarissen

Sipko Schat is lid van de Raad van Commissarissen sinds 2018. Voorheen was hij lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland. Hij bekleedt op dit moment meerdere functies als adviseur en toezichthouder. Sipko Schat is meester in de rechten. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.